Architektura 21szego wieku : Luzern Stadtarchiv / XTEN Architecture

birdview Luzern Stadtarchive jest pomyślany jako znacznik w krajobrazie.
Wpis XTEN Architecture do konkursu bibliotecznego w Szwajcarii projekt był prowadzony przez ukierunkowanie obszarów publicznych na krajobraz, topografię terenu i sąsiednie góry.
Architekci: XTEN Architektura Lokalizacja: Luzern, Szwajcaria Dyrektorzy: Monika Haefelfinger & Austin Kelly Zespół projektowy: Scott Utterstrom, Jae Rodriguez, Tina Rothermund, Annie Ritz, Qichen Cao Projekt Powierzchnia: 4 750 m2 Renderings: Dzięki uprzejmości XTEN Architecture Ze względu na złożoność dostęp i orientacja na obiekcie, budynek odpowiada każdej elewacji jako głównej fasadzie, z jednym dużym otworem na elewację w solidnym betonowym korpusie budynku.
Elewacja wschodnia jest zdominowana przez duże okno panoramy o pełnej szerokości objętości biblioteki.
Elewacja południowa jest wynikiem mniejszej objętości, podobnie wyrażonej z dużym poziomym oknem do dziennych przestrzeni administracyjnych.
Elewacja zachodnia tworzy ramy wejściowe i foyer.
Elewacja północna jest zorientowana wokół dużej szklanej ścianki oświetlającej wnętrze czytelni.
streetview Budynek jest zorganizowany wokół głównych magazynów / magazynów Archiv, które ustawiono równolegle do Ruopigenstrasse z czterema magasinami na każdym z dwóch poziomów.
Po zlokalizowaniu magasinów poniżej klasy większość terenu jest utrzymywana jako krajobraz.
Gleba pochodząca z niezbędnych wykopów służy do ukształtowania terenu, dachów i zbrojownia w stosunku do archiwum, co zapewnia doskonałą efektywność energetyczną, kontrolę klimatu i bezpieczeństwo dokumentów archiwalnych.
Plan wnętrza wnętrza Przyszły rozwój archiwum odbywa się w prosty sposób poprzez rozszerzenie modułów magasin na północ w oparciu o zmieniające się wymagania Stadtarchiv.
Strukturalne zatoki i odstępy magasinów ustanawiają strukturalne zatoki biblioteki, czytelni i pomieszczeń biurowych zlokalizowanych na głównym poziomie.
Każda z tych przestrzeni jest zorientowana na miejscu zgodnie z ich szczególnymi wymaganiami, z pojedynczym rdzeniem cyrkulacyjnym w centrum przegubowego planu wiatraczków.
Publiczność wchodzi do biblioteki przez zadaszony dach i duże foyer z sąsiednimi usługami.
Biblioteka jest przezroczysta w kierunku jazdy od wejścia, z dachem, który łagodnie opada w górę w kierunku szerokiego okna wychodzącego na Luzern, które zapewnia dużo naturalnego światła dziennego.
nocny widok elewacji Czytelnia jest pomyślana jako przestrzeń zamknięta z jedynym światłem wpadającym przez jeden duży otwór w pobliżu górnej części 10-metrowej wysokości.
Podstawę tej objętości tworzy rozciągnięcie ścian magasin od dołu.
Górna część objętości jest obracana w celu zapewnienia naturalnego, zrównoważonego światła dziennego dla delikatnych dokumentów, które są badane.
siteplan Stadtarchiv jest pomyślany jako biały betonowy budynek.
Beton formowany jest w 50 cm wyciągach, z mieszanką piaskowego cementu wbita w szalunek w celu uzyskania linii, które są nieznacznie nieregularne.
Betonowe ściany rejestrują akumulację betonowych nalewek z taką samą naturalnością, że sedymentacja odbywa się w przekrojach geologicznych.
Chodzi o to, aby materiał i wolumetryczne formy budynku stworzyły rezonans między Stadtarchive i tym większym naturalnym krajobrazem.
elewacja diagramu procesu
[przypisy: metalzbyt tczew, kolektory słoneczne koszt, nomi elbląg ]

Powiązane tematy z artykułem: kolektory słoneczne koszt metalzbyt tczew nomi elbląg