Nowoczesna architektura : W toku: China National Tennis Center / Atelier 11

Atelier 11 Architekci: Atelier 11 Lokalizacja: Pekin, Chiny Kierownik projektu: Xu Lei Zespół projektowy: Ding Liqun, Gao Qinglei, Liu Heng, An Peng Rysunek konstrukcyjny: Xu Lei, An Peng, Gao Qinglei, Ding Liqun, Li Lei, Liu Heng , Zhu Yin, Jin Ding Klient: Beijing Shi Ao Co., Ltd.
Obszar projektu: 51 199 m2 Rok budowy: 2009.
2011 Zdjęcia: Atelier 11 Specjalnie zaprojektowany dla najbardziej prestiżowej gry tenisowej w kraju.
China Open, nowe chińskie krajowe centrum tenisowe znajduje się w Pekińskiej Strefie Olimpijskiej.
Jako ostatni dodatek do grupy stadionów narodowych wybudowanych przed Igrzyskami Olimpijskimi w 2008 roku, Centrum stanie się największym stadionem piłkarskim w Pekinie, wyposażonym w najnowocześniejsze urządzenia po ukończeniu w czerwcu 2011 roku.
Atelier 11 Projekt przyjmuje spójne podejście i prezentuje koronową strukturę z wykorzystaniem 16 zestawów kolumn w kształcie litery V dla szkieletu architektury.
Kolumny nie tylko mieszczą trybunę i urządzenia do konserwacji zewnętrznej, ale również tworzą geometryczny wzór na zewnątrz budynku.
Dzięki temu struktura stadionu jest w stanie mówić o własnym pięknie bez zbędnej dekoracji.
Podczas gdy projekt pozostaje uproszczony i charakterystyczny, betonowa konstrukcja zwiększa wagę stadionu, co rzutuje na emocjonalną percepcję odwiedzających, odnosząc się do znaczenia budynku w swojej dziedzinie.
.
Atelier 11 W zakresie przestrzeni wewnętrznej i urządzeń przeanalizowano szczegółowo potrzeby różnych grup użytkowników, tak aby można było osiągnąć zarówno projekt, jak i funkcję w wysokiej jakości.
Aby zachować elastyczność podczas zmiany pogody podczas gier i różnych warunków wymaganych przez inne czynności, składany dach ma maksymalne otwarcie 60x70m w kierunku nieba.
.
Atelier 11 Oprócz regularnych rzędów siedzeń rozmieszczonych wokół stadionu, dwupiętrowe pudełko jest specjalnie zaprojektowane wokół dolnej części trybuny, aby stworzyć bardziej ekskluzywne siedzenia dla lepszego widoku w ograniczonej przestrzeni.
Projekt linii przepływu wewnątrz stadionu uwzględnia różne aktywności sportowców, VIP-ów, regularnych widzów i personelu.
Biorąc pod uwagę obecny stan terenu i koncepcję ruchu w otoczeniu, kanały wejściowe i wyjściowe dla każdej grupy są dokładnie podzielone bez ingerencji, co gwarantuje dobrze zorganizowany przepływ ruchu wewnątrz stadionu, nawet przy maksymalnej pojemności.
.
Atelier 11
[więcej w: beton dekoracyjny, szambo betonowe, Bloczki betonowe ]

Powiązane tematy z artykułem: beton dekoracyjny Bloczki betonowe szambo betonowe