Nowoczesna architektura : University of Southern Denmark Student Housing Winning Proposal / CF M Ller Architekci

Dzięki uprzejmości architektów CF Mäller Architects Zainspirowany silnym duchem wspólnoty, CF M.
Ller Architects.
Zwycięski projekt pierwszej nagrody dla projektu studenckiego Uniwersytetu Południowej Danii obejmuje 250 rezydencji studenckich, które znajdują się w trzech połączonych ze sobą 14-piętrowych budynkach.
Oznacza to, że rezydencja nie ma przodu ani tyłu, ale wydaje się atrakcyjna z perspektywy 360 stopni.
Charakterystyczny kształt budynku sprawi, że będzie łatwo rozpoznawalny na terenie kampusu i wyraźnie reklamuje swoją odrębną zawartość mieszkalną.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Projekt stanowi połączenie między liniowym kampusem uniwersyteckim w 1966 r.
A nowym Cortex Park, czyli Parkiem Badań i Wiedzy zaprojektowanym przez CF Mollera w 2009 r.
Jako bardziej nieregularny i zwarty klaster miejski.
Jasna struktura uniwersytetu jest również inspiracją dla rezydencji studenckiej: z jej układem koncentrującym się na wspólnych przestrzeniach na wszystkich piętrach, nowy budynek reinterpretuje istniejący uniwersytecki zarządzalny i ludzki kampus położony wokół wspólnych środowisk.
rodzaj pionowego kampusu.
Dzięki uprzejmości architektów CF, tereny terenu łagodnie opadają w kierunku wydłużonych terenów podmokłych na południu, a budynek mieszkalny staje się częścią struktury parku naukowego, a trzy wieże stanowią wyraźny punkt orientacyjny na wschodnim krańcu zabudowy.
Trzy wieże obracają się względem siebie, wpisując je w kąty fasetowe parku naukowego, podczas gdy kierunek przedniego placu łączącego wieże nawiązuje do liniowego modernizmu uniwersyteckiego kampusu.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architects Pokoje w akademiku znajdują się na zewnętrznych ścianach trzech wież, skąd wszystkie cieszą się widokiem na okolicę, bez widoków na sąsiednie pokoje, ze względu na skręty i zakręty.
Każdy pokój ma prywatny balkon, który zarówno sprawia, że domy są atrakcyjne, ale także ma funkcję środowiskową: zacienione wewnętrzne balkony pomagają zarządzać zyskiem słonecznym, przyczyniając się do znacznych oszczędności energii chłodzącej.
Dzięki uprzejmości architektów CF Pomiędzy pomieszczeniami prywatnymi a wspólną kuchnią w centrum, obszary stopniowo stają się coraz bardziej kolektywne: wspólny salon pełni funkcję towarzyskiego spotkania dla małej grupy siedmiu pokojów, które wszystkie rezydencje są zgrupowane i jako przejście do przestrzeni w pełni wspólnych.
Kuchnie w centrum każdego piętra są wspólne dla wszystkich i wyposażone w duże oszklone fasady, które zapewniają światło i widoki w trzech kierunkach.
Najwyższe piętro ma przepiękne widoki i jest zarezerwowane dla wspólnych działań, takich jak muzyka, teatr, sala gimnastyczna lub biblioteka z tarasami dachowymi i zielonymi dachami dla miejskiego rolnictwa.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architects Otaczający krajobraz został zaprojektowany zgodnie z zasadami zrównoważonego użytkowania zasobów, gdzie równowaga gleby, opady i siedliska przyrodnicze są uwzględniane w rekreacyjnej hierarchii obszarów zarządzanych i dzikiej przyrody.
Seria precyzyjnie określonych, kwadratowych działek na północnym końcu to parkingi i wielofunkcyjne przestrzenie ogrodowe z takimi udogodnieniami jak korty tenisowe, siedzenia i miejskie rolnictwo.
Rozmieszczone są w sąsiedztwie budynku, przeplatanego dziką przyrodą z mokradłami, trzcinami i dzikimi ziołami.
Przestrzenie ogrodowe połączone są siecią ścieżek, które pozwalają pozostałym Parkowi Naukowemu i Uniwersytetowi doświadczyć bujnego ogrodu rezydencji.
model 01 Trzy wieże będą wykonane ze specjalnie wykonanych, ciepłych, szarawych cegieł, z wyraźnie zaznaczonymi stawami.
Ściany osłonowe pojawią się również w ciepłych odcieniach, w mieszaninie profili z twardego drewna i paneli tombacowych.
Ogólna koncepcja energetyczna budynku opiera się na optymalizacji pasywnych parametrów projektu, takich jak kształt, orientacja, dostosowanie do warunków klimatycznych, światła dziennego, wysokości sufitu i strukturalnej masy cieplnej itp.
Model 02 Wymagania dotyczące klimatu i energii w pomieszczeniach są planowane w celu spełnienia wymagań Duńskie energooszczędne kody budowlane, obejmujące na przykład wysoce izolowaną i hermetyczną obudowę budynku, niskoenergetyczne prefabrykowane elementy betonowe, zastosowanie naturalnej krzyżowej wentylacji oraz intensywne odzyskiwanie ciepła z powietrza wywiewanego, ścieków, natrysków itp.
model 03 Architekci: CF M.
ller Architekci Lokalizacja: University of Southern Denmark, Odense, Dania Architekt krajobrazu: CF M.
ller Inżynier krajobrazu: Niras Klient: The AP M.
ller i Chastine Mc-Kinney M.
ller Rozmiar: 13 700 m2 (250 jednostek mieszkaniowych) Status: I nagroda w konkursie, 2012 Rok: 2012-2015
[przypisy: zabezpieczenie wykopu, wiercenie w żelbecie, wbijanie pali ]

Powiązane tematy z artykułem: wbijanie pali wiercenie w żelbecie zabezpieczenie wykopu