Magazyn architektoniczny : NAAS Springs – FFA Proposal / Hapsitus Architects

Dzięki uprzejmości Hapsitus Architects Propozycja projektu NAAS Springs, znanego centrum odnowy biologicznej i miejsca relaksu w Bejrucie, składa się z szeregu ścian wpadających w naturę.
Występują naprzemiennie pomiędzy dużymi pomieszczeniami mieszkalnymi z dachami na rezydencje i odkrytymi wydłużonymi przestrzeniami dla przejść, które stanowią przedłużenie natury.
Zaprojektowany przez Hapsitus Architects, krajobraz architektoniczny powstaje w duchu wody po pochyłym terenie.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Lokalizacja naszego planu projektu rozciąga się na topograficzną krawędź obszaru, który znajduje się w najwyższym punkcie obszaru, na przecięciu płaskiej powierzchni i silnego zbocza.
Przejścia pośrednie są przestrzeniami oddechowymi prowadzącymi do natury, które mogą zakończyć się rzeźbą lub inną cechą, z sosnami jako tłem.
Dzięki uprzejmości Hapsitus Architekci Zarówno fasada wejściowa, jak i elewacja każdego z domów są przeważnie przezroczyste, tworząc z wnętrza zachęcające podejście do natury (prawie 30 ~ 40% przejrzystości każdego miejsca zamieszkania).
Dzięki uprzejmości Hapsitus Architects Boki są kamiennymi ścianami perforowanymi kropiącymi małymi otworami, które będą świecić w nocy, gdy światła będą włączone, nadając nocom bajkowy wygląd.
Dwie główne ściany w każdym mieszkaniu posiadają wszystkie funkcje i zapewniają duże pionowe powierzchnie, które utrzymują ciepło w pomieszczeniu i pozwalają na regały, obrazy i inne funkcje.
Dzięki uprzejmości Hapsitus Architekci Kształt pofałdowanej, pokrytej dachówką pelerynki przywodzi na myśl sylwetkę łańcucha gór i nawiązuje do odległej górskiej perspektywy.
Mimo że rezydencje są niezależne i oddzielne, pejzaż dachowy stanowi element ciągłości w krajobrazie projektu.
Dzięki uprzejmości Hapsitus Architects
[podobne: zabezpieczenie wykopu, listwa przypodłogowa, beton ]

Powiązane tematy z artykułem: beton listwa przypodłogowa zabezpieczenie wykopu