Dla hoteli i internatów przyjmuje sie zuzycie wody wieksze

Dla hoteli i internatów przyjmuje się zużycie wody większe, a mianowicie: 60 l/dn na 1 osobę korzystającą z wanien lub natrysków ogólnych 50-200 l/dn na 1 osobę zajmującą osobny pokój (zależnie od tego, czy jest on wyposażony w samą umywalkę, czy też umywalkę i wannę lub umywalkę, wannę i bidet) przy obliczaniu zużycia ciepłej wody w domach wypoczynkowych (wczasowych) przyjmuje się również zużycie 60 l/dn na 1 mieszkańca. Poza podanymi już liczbami, odnoszącymi się do zużycia ciepłej wody przez ludzi w miejscach ich zamieszkania, należy poznać zapotrzebowanie ciepłej wody także i w innych obiektach osiedla mieszkaniowego. A więc dla zakładów żywienia zbiorowego kawiarni, stołówek liczy się na 1 konsumenta 4-6 l/dn ciepłej wody (więcej dla restauracji wyższych kategorii), dla żłobków na 1 dziecko – 29 l/dn, a dla przedszkoli 30 l/dn. W pralniach przeciętne zużycie ciepłej wody wynosi (w odniesieniu do 1 kg suchej bielizny) przy pra niu ręcznym – 15 l/kg, a przy praniu mechanicznym – 20 l/kg (o temp. 50-100 C), w łaźniach na 1 użytkownika przypada 40 l dla kąpieliska z samymi natryskami, 225 l – dla kąpieliska z wannami, natomiast w łaźniach parowych (z natryskami) l) – 100 L. [przypisy: płyty warstwowe, szamba betonowe, Kruszenie betonu ]

Powiązane tematy z artykułem: Kruszenie betonu płyty warstwowe szamba betonowe